maandag 17 september 2012

Bouw- en vastgoed fraude

Week 3, deze week gaat het over de bouw- en vastgoed fraude.

De bouwfraude begon ongeveer in 1990 tot +- 2000. Men zegt dat de bouwfraude de grootste fraude is in de Nederlandse historie. De dubben was de overheid, of terwijl ons belastinggeld. Voor een grote klus kwamen aannemers in het geheim bij 1 en spraken een prijs af. Voor een werk werd er veel geld bij geteld, het gaat hierbij een percentage tussen de 0 en 50% wat betekend dat er voor sommige klussen soms de helft teveel werd betaald! Meestal lag het percentage rond de 25% meer guldens. De bedrijven kwamen dus bij elkaar degene die de klus kreeg kocht de andere om. Ook werden er ambtenaren omgekocht, zij wisten van de fraude maar voor hen koste het teveel problemen om het naar buiten te brengen ze zaten in het ''systeem'' gevangen. Deze ambtenaren kregen uitstapjes, etentjes, hun tuin werd opgeknapt of een mooie reis.
Dit allemaal samen werd een schaduwboeking genoemd.

Een belangrijk persoon in de bouwfraude is oud directeur van de firma Koop Tjuchem: Ad Bos ofterwijl de klokkenluider. Deze man was heeft aan deze fraude zelf meegedaan. Tot op een punt vond hij dat het naar buiten moest worden gebracht. Hij is naar justitie gegaan, maar zij deden er te weinig mee dus heeft de heer Ad Bos de media ingeschakeld. Zembla heeft hiervan een documentaire uitgezonden met als titel: ''sjoemelen met miljoenen. hierna is justitie meteen te werk gegaan. Dhr Bos had de schaduwboeking van de firma Koop Tjuchem in bezit (bewijsstukken voor de justitie), de justitie wilde deze mappen hebben en bood Dhr Bos 50.000 gulden, Bos vond dit bedrag te weinig. Omdat het voor hem teveel risico zou oplopen.






7 jaar na de bouwfraude kwam de vastgoedfraude. De vastgoedfraude rondom het bouwfonds en Philips pensioenfonds word ook wel de klimopzaak genoemd. Naar verluid zijn deze 2 fondsen voor meer dan 250 miljoen euro te zijn opgelicht. Het OM heeft 40 personen en 80 bedrijven ervan verdacht te hebben gesjoemeld met de facturen. Bij deze fraude was Jan van Vlijmen de hoofdverdachte. Hij werd er van beschuldigt samen met zijn oom, Nico Vijsma (mental coach bij bouwfonds) 100 miljoenen te hebben gefraudeerd van het Philips pensioenfonds. De directeur van het Philips pensioenfonds, Will Frencken wordt ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen om voor hoge bedragen vastgoed te kopen.  In 2010 is Jan van Vlijmen ook gestraft voor zijn daden.  Hij moest 4 jaar achter de tralies. Terwijl hij voor 6 jaar was veroordeeld. Will Frencken moet net zolangs als dhr. van Vlijmen de gevangenis in terwijl tegen hem 5 jaar was geeist. 

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bouwfraude

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bouwfonds

http://www.erasmusjournalisten.nl/index.php/2011/05/24/jan-van-vlijmen-fraudeert-voor-de-rechtbank/




Geen opmerkingen:

Een reactie posten