maandag 8 oktober 2012

Milleniumdoelen


Deze week, week 4 ga ik het hebben over millenniumdoelen kyoto-protocol en andere mondiale afspraken in de wereld. 

Een millenniumdoel is een instelling die zich richt op wereldwijde armoede. In 2000 zijn hebben 189 landen de United Nations Millennium Declaration ondertekend. Het gaat hierbij om 21 doelen verdeeld op 8 gebieden.


Dit zijn de 8 gebieden:
  1. Het uitbannen van extreme armoede en honger.
    Het aantal mensen dat 1 doller per dag verdiend moet in 2015 gehalveerd zijn evenals het aantal mensen met hongersnood. In 2015 moeten alle mensen aanvaardbaar werk hebben.
  2. Het bereiken van universele basiseducatie
    In 2015 is het voor alle kinderen mogelijk om basisonderwijs te volgen.
  3. Het bevorderen van gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.
    In 2015 hebben alle mannen en vrouwen dezelfde rechten.
  4. Het verminderen van kindersterfte
    In 2015 is de sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar met twee derde teruggedrongen
  5. Het verbeteren van gezondheid van moeders
    In 2015 kunnen vrouwen alle gezondheidszorg krijgen en is de moedersterfte met 2/3 afgenomen.
  6. Het bestrijden van hiv/aids, malaria en andere ziekten.
    De planning was dat in 2010 iedereen behandeld voor de ziekte kan worden. In 2015 is de verspreiding van hiv,aids en malaria gestopt.
  7. De bescherming van een duurzaam leefmilieu
    In 2015 landen hebben overheidsbeleid en programma's integreren en in 2020 is het leven van minstens 100 miljoen mensen in sloppenwijken verbeterd.
  8. Het ontwikkelen van een wereldwijde samenwerking voor ontwikkeling
v  Ontwikkel een open, voorspelbaar, niet-discriminerend en op regels gebaseerd handels- en financieel systeem
v  Besteed aandacht aan de speciale behoeften van de minst ontwikkelde landen
v  Besteed aandacht aan de speciale behoeften van door land omgeven ontwikkelingslanden en eilandstaatjes.
v  Besteed aandacht aan de schuldenlast van ontwikkelingslanden door middel van nationale en internationale maatregelen om, op de lange termijn, tot een beheersbare schuld te komen.
v  Garandeer, in samenwerking met de farmaceutische industrie, toegang tot betaalbare en noodzakelijke medicatie in ontwikkelingslanden
v  Vergroot, in samenwerking met de private sector, de beschikbaarheid van nieuwe technologieën, vooral voor informatie en communicatie







Deze acht gebieden moeten in 2015 behaald worden, deze doelen worden gemeten ten opzichte van het jaar 1990.

Tot op heden zijn er 3 doelen gehaald. Maar is dit goed of slecht nieuws?
De punten die zijn behaald zijn de punten:  1,6 en 7. Ongeveer 89% van de wereldbevolking heeft schoon drinkwater. Voor bijna 200 miljoen mensen in sloppenwijken zijn de levens verbeterd, de doelstelling was 100 miljoen mensen dus deze doelstelling is zeker behaald. Andere positieve ontwikkelingen zijn de strijd tegen hiv/aids en kunnen er meer meisjes naar school vergeleken met 1990.
Helaas lopen er ook doelstellingen achter. 2,5 miljard mensen, de helft van de ontwikkelingslanden hebben geen goede sanitair wat gevaarlijk is voor de gezondheid. Ook de gelijkheid van mannen en vrouwen ligt niet op schema evenals het moeder- en kindersterfte.  Maar secretaris generaal van de VN, de heer Ban Ki-moon is er van overtuigd dat de doelstellingen allemaal behaald worden in het jaar 2015.
Ik vind het goed dat de 189 landen deze afspraken gemaakt heeft. Hierdoor zal de wereld beter worden, en zullen er minder mensen sterven. Het is goed voor de kinderen in derdewereldlanden om goed te kunnen eten/drinken en dat ze goed onderwijs kunnen volgen. Zo kunnen ze later ook beter voor zorgen voor anderen en hopelijk kunnen deze landen zonder hulp van andere landen voor hun zelf zorgen en hebben de landen een beter beleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten